Logo [DA-Group']
 
 

Osaamista aina avaruuteen asti

Elektroniikkasuunnittelijasta linjaesimieheksi, pääsuunnittelijasta projektipäälliköksi. Mikko Kostiainen on viihtynyt DA-Groupissa 14 vuotta. Se on kannustavan työnantajan, uusien haasteiden ja kehittymisen sekä mukavan työporukan ansiota. 

Neljäntoista vuoden ura on tuonut projektipäällikkö Mikko Kostiaiselle mahdollisuuden seurata DA-Groupin kasvua insinööritalosta tuotetaloksi.
– Talon osaaminen on nyt todella paljon laajempaa kuin aloittaessani. Nyt kun vastaamme koko tuotteen elinkaaresta suunnittelusta ylläpitoon, niin se on helpottanut myös omaa työtä. Ei tarvitse enää soitella ulkomaita myöten jonkun projektin osakokonaisuuden perään, kun oman talon ammattiostajat hoitavat esimerkiksi komponenttihankinnat.

– Ja onhan tekeminen kaikin puolin mielekkäämpää, kun kokonaisuus on omissa käsissä. Olen täysin varma, että myös työn jälki on laadukkaampaa, kun vastuu on DA-Groupilla kokonaistoimittajana suunnittelusta valmistukseen.  

Mikko on päässyt mukaan myös DA-Groupin avaruushankkeisiin. Ne jos mitkä ovat opettaneet tekijäänsä.
– Avaruusprojektit dokumentoidaan ja testataan todella tarkasti, joten siinä oppii, mitä on laadukas elektroniikkasuunnittelu. Joka ikinen komponentti ja kytkentä pitää pilkkoa atomeiksi.
– Ja onhan se aika komeaa myös kertoa mitä tekee työkseen. Kaveritkin kiinnostuvat heti, kun kertoo tekevänsä juttuja avaruuteen. 

Jokainen projekti opettaa

Pitkissä projekteissa on hyvät ja huonot puolensa, tuumii DA-Groupin tuotepäällikkö Mikko Kostiainen. On mahdollisuus paneutua hyvin yhteen asiaan, mutta toisaalta vaaditaan pitkäjänteisyyttä. Pitkissä projekteissa tosin moninaiset työvaiheet tuovat itsessään vaihtelua.
– Jokainen projekti opettaa ja tuo reilusti lisää osaamista taloon. Kokonaisuuden ymmärtäminen lisää työn mielekkyyttä projektissa mukana olevalle.

Viimeksi Mikko on ollut pääsuunnittelijana EISCAT 3D-tutkahankkeessa. Yli vuoden kestäneessä projektivaiheessa ollaan loppusuoralla, testikampanja on käynnissä ja tuotteen sarjavalmistus alkaa syksyllä. Sen Mikko katsoo vielä loppuun ennen kuin siirtyy kokonaan uuteen tehtävään resurssihallinnosta vastaavaksi projektipäälliköksi.
– Jatkossa työhöni kuuluu varmistaa, että Industry-tulosyksikössä on jokaisessa projektissa riittävästi oikeanlaisia resursseja käytössä. Näen tärkeänä, että koko elektroniikkaprosessi on laadukas ja hyvin ohjeistettu.

Mikko uskoo, että osaamisen ja tekijöiden tuntemus auttavat kohdistamaan resursseja oikein.
– On todella tärkeää jutella tekijöiden kanssa ja oppia tuntemaan jokaisen vahvuudet. Vaikka en uudessa työssäni olekaan lähiesimies, niin työ on hyvin samantapaista. Minun pitää tuntea tiimini, jotta voin antaa parhaat tekijät jokaisen asiakkaan projektille.

Elektroniikkasuunnittelusta se lähti

Mikko Kostiainen ei vielä yhdeksännellä luokalla tiennyt, mikä hänestä tulee isona, mutta elektroniikan opinnot tuntuivat hyvältä vaihtoehdolta. Ammattikoulun jälkeen Mikko jatkoi opiskeluaan ammattikorkeakoulussa, jonka aikana ammatinvalinta vahvistui.
– Silloin oli myös todella hyvä työtilanne elektroniikkasuunnittelijoilla. Aloitin konsernissa vuonna 2006 alun perin toisen yrityksen palveluksessa, joka vuotta myöhemmin yhdistettiin DA-Groupiin.

Ensimmäiset kymmenen vuotta Mikko teki elektroniikkasuunnittelijan töitä DA-Groupissa, kunnes haki talon sisällä avoinna olevaan linjaesimiehen tehtävään. Siinä tehtävässä hän toimi ansiokkaasti toista vuotta ennen uusia haasteita.
– Halusin selkeästi kehittää itseäni ja tehdä jotain uutta. Olen mielestäni hyvä ihmistuntija ja tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa. Esimiehenä sain käyttää vuorovaikutustaitoja hyväkseni. Sain myös tukea esimiestehtäviin monenlaisissa koulutuksissa ja valmennuksissa sekä esimiestehtävissä olevilta työkavereilta.
– On hienoa oppia ymmärtämään, miksi ihminen käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. Miksi joku reagoi asiaan täysin eri tavalla kuin muut.

Esimiesasemassa Mikko on saanut miettiä, mikä tekee tiimistä toimivan. Rautainen osaaminen yksinään ei aina riitä, vaan tarvitaan avoin ilmapiiri, joka kannustaa kysymään ja myös epäonnistumaan.
– On todella tärkeää, että uskaltaa myöntää, ettei osaa jotain ja että tarvitsee apua. Silloin asiat eivät jää junnaamaan. Tärkeää on myös osata ottaa apua vastaan ja tunnistaa omat virheet. Kun kaiken tämän yhdistää hyvän kommunikaatioon, niin projektit onnistuvat aikataulussa. 

Mikko Kostiainen viihtyy perheineen Forssassa ja on iloinen siitä, että omassa kotikaupungissa on mahdollisuus tehdä oman alan töitä ja vielä kehittyäkin. Perheellisen näkökulmasta pienen kaupungin valtteina on palvelujen monipuolisuus ja läheisyys. Luonto on lähellä, eikä suurkaupunkien hälinästä ole tietoakaan.     

 

ORDER OUR NEWSLETTER

Stay abreast with technology trends, events and news.

 
 
 
x